Ekologiskt dessertvin/aperitif: Årgång 2013

Fredagen den 4:e mars 2016, släpps 2013 års årgång av vårt unikt svenskt ekologiskt dessertvin/aperitif på Systembolaget: Maglehem n:o 4:15 (nr: 90346).

Vinet, ekologiskt och av pommeaukaraktär, har utvecklats och tillverkats vid Maglehems musteri på Österlen, från den egna äppelodlingen på gården. Vinet är en produktutveckling utifrån Maglehem n:o 4, (nr: 1958), vår nu välkända en välrenommerad ekologisk och alkoholfri äppelmust, som sålts på Systembolaget sen 2011.

Maglehem n:o 4:15 är framställt av 2013 års skörd, utifrån en specifik blandning av gårdens olika äppelsorter (Cox Orange, Ingrid Marie, Cox Pomona, Ribston, m.fl.). Efter att äpplena pressats till must och utvecklats till en alkoholhalt om 15 vol % har det lagrats på franska ekfat i 18 månader. Därefter har vinet buteljerats på 50 cl flaskor.

Systembolagets beskrivning efter provning av Maglehem n:o 4:15:

Fruktig, nynanserad, söt smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, marsipan, apelsinskal och vanilj. Serveras sval som aperifif, till desserter eller till ost.

  • Färg: Mörk, orange färg.
  • Doft: Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, marsipan, pomerans och vanilj.
  • Smak: Fruktig, nynanserad, söt smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, marsipan, apelsinskal och vanilj.
  • Råvaror: Äpplen av sorterna cox pomona, ingrid marie, cox orange, ribston samt övriga äppelsorter.
  • Producent: Maglehems musteri.
  • Lagring: Ett och ett halvt år på franska ekfat
  • Provning: 2016-02-05

Nr 90346 på Systembolaget.

Denna aperitif är utsökt som fördrink och till desserter, av framförallt starkare ostar. Den passar också väl som ingrediens i en rad olika drinkar.

Drycken har rönt stor uppmärksamhet och har demonsterats med lovord i SVT:s God Morgon Sverige: 2016-01-22, DN:s Mat och Dryck: 2016-02-27, www.dinvinguide.se m.fl.

Vår must

Maglehems Musteri